Elvis-viering 26 januari 2020

Elvis-dienst in Oosterlichtkerk
Op zondag 26 januari is er een bijzondere Elvis-kerkdienst in de Oosterlichtkerk, Huizermaatweg 298 in Huizen. ‘Elvisdominee’ Fred Omvlee leidt de dienst. In het dagelijks leven is hij hoofd geestelijke verzorging van de Koninklijke Marine. Maar Omvlee is ook een enorme Elvis-fan die al zeventien jaar overal in ons land Elvis-kerkdiensten organiseert.

Gelovige jongen
Ds. Fred Omvlee: ‘Eigenlijk wilde Elvis gospelzanger worden, maar zijn bijzondere stem paste niet in de gospelbands waar hij solliciteerde. Hij was een gelovige jongen, maar was ook op zoek naar de zin van het leven en hij worstelde met zijn verslaving aan pillen. Die had hij leren slikken in zijn diensttijd. Hij zag er geen kwaad in. Helaas leidde het tot een ongelukkig en depressief einde aan zijn leven.
Mijn boodschap is: zelfs al eindig je als Elvis, je valt niet uit Gods hand. In de Elvis-kerkdienst horen we het levensverhaal van Elvis met enkele van zijn grootste hits. En we horen en zingen samen veel Elvis-gospels. Verder is het ook ‘gewoon’ een kerkdienst met toepasselijke bijbellezing en gebed.’

King of entertainer
Deze maand is het 85 jaar geleden dat Elvis Presley werd geboren. Hij werd de eerste superster die met zijn goede looks, stem en kledingstijl de jongeren in de jaren vijftig inspireerde. Hij mengde gospel, country en rhythm and blues tot rock and roll. Met Heartbreak Hotel wist hij de jonge John Lennon, Keith Richards en Bob Dylan te inspireren.
Elvis’ carrière kende ups en downs: hij heeft twee jaar in militaire dienst gezeten in Duitsland. Maakte jarenlang B-films, maar in 1968 maakt hij een comeback. De jonge Bono van U2 zag dat concert op TV en besloot daardoor: ‘Ik wil rockster worden.’
Als je Elvis’ gospels hoort, weet je dat hij vanuit de diepte zingt, op zoek naar de vrede die alleen bij God te vinden is. Elvis wees mensen terecht als ze hem The King noemden: ‘Jezus is Koning, ik ben slechts een entertainer.’