Een nieuw begin (?)

Kun je in de aanloop naar Pasen een nieuw begin maken? Hoe, waarmee dan? Stel dat je gevraagd wordt: mogen gevangenen, ook criminelen, van jou een tweede kans krijgen, als ze vrij komen? Al gauw gaat het dan over vooroordelen, beeldvorming.

Lees verder

Dubbele Generation Praise op 31 maart

Op 31 maart om 16.00 uur staat de jaarlijkse Kids’ Special van Generation Praise op het programma. Vorige jaar waren er zo’n 250 kinderen die samen met hun ouders een geweldige middag beleefden  met zang, muziek en poppenspel, en alles tot eer van God. Dit jaar verzorgt Carla Vis een theatersketch. Alles wordt zoals gebruikelijk omlijst door de Generation Praise-band.

Maar op verzoek van veel vaste bezoekers van de ‘gewone’ GP-avonden is er 31 maart ook een extra bijeenkomst gepland. Alle apparatuur staat er toch en de GP-band heeft er zin in. De avond krijkgt de vorm van een sign-in: er is dus geen spreker, maar we zingen veel bekende nummers, vol aanbidding.

Wees welkom om 16.00 uur voor de Kids’ Special en om 19.00 uur voor de Sing-in, beide in de Zenderkerk.

Veertigdagentijd

De aanlooptijd naar Pasen, 40 dagen voorbereiding gedurende 6 weken, begint vandaag. Aswoensdag is het, de dag die de ommekeer inluidt, na alle gekkigheid van het vooral in onze zuidelijke streken populaire carnaval. Met name in de Rooms Katholieke traditie wordt vandaag een askruisje gehaald in de kerk, waarbij op het voorhoofd met as een kruisje getekend wordt. Enerzijds om een mens te bepalen bij de vergankelijkheid van dit aardse leven, anderzijds om er een periode mee in te luiden van bezinning en inkeer. De liturgische kleur in de kerk verandert vanaf komende zondag in paars. De kleur die past bij die bezinning en inkeer.

Naast Veertigdagentijd wordt deze periode ook wel Vastentijd genoemd. Een bezinnende vraag die hierin op weg kan helpen komt uit het boek ‘Hij nam het kruis en ging…’: wanneer heb jij een vorm van geweld gebruikt om de wereld ietsje beter te maken? Werkte dat? Een citaat daarbij: “Als wij tegenwerken, zinken wij. Als wij ons overgeven, staan wij op. U bent een groot God en we prijzen U”.

Ds. Gert Oostermann

In onze tijd

Foto: Eduardo Mueses; licentie: CC BY-NC-ND 2.0

In Christelijk Weekblad las ik een tijd geleden, naar aanleiding van woorden van de schrijver C.S. Lewis het volgende.

“God heeft geen tijdprobleem. Hij heeft voor iedereen een eeuwigheid tijd. God kent een menselijk gesproken eeuwig nu. Er is voor Hem geen eerder en later. Hij wordt niet ouder. God is. Neem een oneindig blad papier en teken daar ergens een lijn op. De lijn is de tijd. Wij bewegen ons als puntjes op die lijn. En we kunnen maar één kant op. God is als dat witte papier: overal is Hij. Voor de schepping, na de jongste dag, bij jouw geboorte en bij jouw sterven.
Op het moment dat je in dit licht grote vragen gaat stellen kom je erachter dat wij ver boven onze macht praten. Geloven we omdat we uitverkoren zijn, of zijn we uitverkoren omdat we geloven? Waar is het verschil voor de Eeuwige? Wij kunnen de waarheid niet overzien. Wij moeten het doen met de streepjes licht die in onze tijd over de waarheid vallen. Lewis heeft zich nooit tegen of voor een bepaalde kerkrichting uitgesproken. Waarschijnlijk omdat hij in Gods licht onze klein-menselijkheid zag.”

Persoonlijk zou ik willen aanvullen/benadrukken dat ik het groots en indrukwekkend vind dat God, boven alle tijd en ruimte, tegelijk zorgzaam persoonlijk ingaat op mijn tijd en ruimte, elke dag, elk uur, elk ogenblik. “Zie, Ik ben met je, alle dagen…”.

ds. Gert Oostermann

‘Vraag om hulp’: aanbidding en gebed Generation Praise

Zondag 24 februari is de jaarlijkse Worship & Prayer Night van Generation Praise. In de Zenderkerk is die avond veel ruimte voor aanbidding met de GP-band en gebed samen met het team van de Kruiskerk. Thema is: vraag om hulp. Kom ook! Aanvang 19.00 uur.