Vrij zijn

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij is vooral bekend geworden doordat hij de slavernij afschafte in de VS. Er is een verhaal bekend dat Lincoln zich erover verbijsterde dat sommige slaven niet weg wilden bij hun slavenhouder, nadat hen verteld werd dat ze vrij waren.

De voormalige slaven wisten niet wat ze met die vrijheid aan moesten. In plaats van de vreugde die het hen bieden moest, leek het hen eerder te bedreigen. Hun slavenbestaan gaf, ondanks onderdrukking, toch de nodige duidelijkheid en structuur, en leek daardoor veiliger.

De apostel Paulus zegt in zijn brief aan de Galaten:

“Christus heeft ons bevrijd. Daardoor kunnen we als vrije mensen leven. Houd dus vol en laat niemand je weer slaaf maken.”
— Galaten 5:1 (BGT)

Wat bedoelt hij? Hoezo moet je volhouden om vrij te zijn? Is een slavenbestaan soms makkelijker? Waarschijnlijk is het maar hoe je daarnaar kijkt.

Onlangs had ik een bezinningsweek en hield me hiermee bezig. Hoog tijd voor een themadienst over vrij zijn. Want het is actueler dan je misschien denkt. Op zondag 30 september gaat het hierover.

Ds. Gert Oostermann

Laat een bericht achter

*