Vol verwachting…

Foto van open handen, door Artotem (Creative Commons 2.0)

Vol verwachting klopt ons hart. Sinterklaas is in het land. Snoepgoed en cadeautjes, het heerlijk avondje straks. Het is tijd om veel te verwachten. Ook in de kerk. Maar hoe leg je aan een kind uit dat iets van Sinterklaas verwachten wat anders is dan iets van God verwachten? Lijkt simpel, maar doe het maar eens, als grote kinderogen je vol verwachting aanstaren. Maar misschien zijn we onbewust al een heel eind op weg als onze kinderen, al spelend, zo kennis leren maken met de grote levenskunst van verwachten.


God belooft de wederkomst van Christus, de doorbraak van zijn Koninkrijk. Niet zomaar een cadeautje, maar Godsgeschenk. Vol verwachting klopt ons hart. Hoewel, niet altijd, want soms slaat ziekte, scheiding of dood barsten in onze verwachting.

Komende zondag is het Voleindingszondag. Verdriet is er dan bij naast betrokkenen van de overledenen, die genoemd worden. Kan de belofte van Voleinding dan nieuwe vreugde bieden? Ik hoop en geloof dat echt. Als je die verwachting loslaat, dooft het licht.

Vlak voor een kerkdienst zei iemand laatst tegen me: “Ik ben benieuwd wat de Heer je vanmorgen door gaat geven.” Dat vond ik verrassend gezegd. Het was een vol verwachting uitzien.
In een meditatief momentje zocht ik laatst op internet onder “sacred songs’ en kwam daar, naast andere mooie muziek, het lied ‘Be Still, My Soul’ (‘wees stil, mijn ziel’) tegen, in de uitvoering van zangeres Leigh Nash. Luister dit lied hieronder of op Spotify; lees de tekst mee.

Het werkt als medicijn, als Voleindingstijd moeilijk voor je is. Vol verwachting…

ds. Gert Oostermann

Foto: Artotem, uitsnede gemaakt; licentie: CC BY 2.0

Laat een bericht achter

*