In onze tijd

Foto: Eduardo Mueses; licentie: CC BY-NC-ND 2.0

In Christelijk Weekblad las ik een tijd geleden, naar aanleiding van woorden van de schrijver C.S. Lewis het volgende.

“God heeft geen tijdprobleem. Hij heeft voor iedereen een eeuwigheid tijd. God kent een menselijk gesproken eeuwig nu. Er is voor Hem geen eerder en later. Hij wordt niet ouder. God is. Neem een oneindig blad papier en teken daar ergens een lijn op. De lijn is de tijd. Wij bewegen ons als puntjes op die lijn. En we kunnen maar één kant op. God is als dat witte papier: overal is Hij. Voor de schepping, na de jongste dag, bij jouw geboorte en bij jouw sterven.
Op het moment dat je in dit licht grote vragen gaat stellen kom je erachter dat wij ver boven onze macht praten. Geloven we omdat we uitverkoren zijn, of zijn we uitverkoren omdat we geloven? Waar is het verschil voor de Eeuwige? Wij kunnen de waarheid niet overzien. Wij moeten het doen met de streepjes licht die in onze tijd over de waarheid vallen. Lewis heeft zich nooit tegen of voor een bepaalde kerkrichting uitgesproken. Waarschijnlijk omdat hij in Gods licht onze klein-menselijkheid zag.”

Persoonlijk zou ik willen aanvullen/benadrukken dat ik het groots en indrukwekkend vind dat God, boven alle tijd en ruimte, tegelijk zorgzaam persoonlijk ingaat op mijn tijd en ruimte, elke dag, elk uur, elk ogenblik. “Zie, Ik ben met je, alle dagen…”.

ds. Gert Oostermann

Laat een bericht achter

*