Veertigdagentijd

De aanlooptijd naar Pasen, 40 dagen voorbereiding gedurende 6 weken, begint vandaag. Aswoensdag is het, de dag die de ommekeer inluidt, na alle gekkigheid van het vooral in onze zuidelijke streken populaire carnaval. Met name in de Rooms Katholieke traditie wordt vandaag een askruisje gehaald in de kerk, waarbij op het voorhoofd met as een kruisje getekend wordt. Enerzijds om een mens te bepalen bij de vergankelijkheid van dit aardse leven, anderzijds om er een periode mee in te luiden van bezinning en inkeer. De liturgische kleur in de kerk verandert vanaf komende zondag in paars. De kleur die past bij die bezinning en inkeer.

Naast Veertigdagentijd wordt deze periode ook wel Vastentijd genoemd. Een bezinnende vraag die hierin op weg kan helpen komt uit het boek ‘Hij nam het kruis en ging…’: wanneer heb jij een vorm van geweld gebruikt om de wereld ietsje beter te maken? Werkte dat? Een citaat daarbij: “Als wij tegenwerken, zinken wij. Als wij ons overgeven, staan wij op. U bent een groot God en we prijzen U”.

Ds. Gert Oostermann

Laat een bericht achter

*