Op weg naar Pasen

Pasen straalt van overwinning, grenzeloos leven. De top van de berg. Maar wie de top wil bereiken, zal door het dal moeten. Bij het dal hoort Getsémané. Jezus ging en ging voor. Over ruim een week begint de Stille Week. Bezinnend bij de lijdensweg van Jezus, kruis-dragen. Donker is het dal in vergelijking met de top van de berg in het licht. Moeilijk begaanbaar. Mensen aan de kant, uitgeblust, verwijtend wijzend naar elkaar. Iemand die lijkt op de barmhartige Samaritaan wijst naar de top van de berg. Oh ja, zo kom ik verder. Je zou anders nog verdwalen. Steeds merk ik, als ik verder ga, dat er al voetstappen staan. Hij is mij voorgegaan. Godzijdank, ik zit niet op doodlopend spoor. De voet van de berg nadert. Langzaam volgt de beklimming. Hier wordt niet naar diploma’s gevraagd, naar oorkondes gekeken. Geen bonus helpt mij – trekt me eerder terug. Ik moet zelf gaan. Naar boven kijkend begin ik de contouren te ontdekken van een kruis. Lichter lijkt dan te worden wat ik nog moet gaan, minder zwaar. Niets hoef ik te bewijzen. Elke rekening is hier vereffend.

Ds. Gert Oostermann

Laat een bericht achter

*