Perichorese

Perichorese? Wat is dat nou weer voor een woord? Wikipedia zegt:

“Perichorese is een metafoor waarmee de samenhang van de drie personen binnen de Drie-eenheid wordt omschreven. Het geeft weer dat de drie personen Vader, Zoon en Heilige Geest elkaar zodanig doordringen dat zij een gezamenlijke natuur hebben.”

Komende zondag is het Drie-eenheidszondag (Latijn: Trinitatis). Want zo maakt de Here God zich kenbaar aan ons, als Vader, Zoon en Heilige Geest, als ‘drie in één’. Met dat woord perichorese wordt de innige verbondenheid van de Drie-eenheid aangeduid. Het komt van twee Griekse woorden: peri = rond en chorein = dansen. Ronddansen dus! De rondedans straalt vreugde uit, verbondenheid.

Misschien is het niet gek om je voor te stellen dat Vader, Zoon en Heilige Geest in heilige liefdevolle verbondenheid en met hemelse vreugde een intense rondedans gaande houden, waar heel de schepping (ook wij) bij uitgenodigd wordt om mee te doen. Totdat God alles in allen zal zijn en de vreugdedans nooit meer eindigt.

In het Nieuwe Liedboek twee mooie liederen hierbij: lied 706 ‘Dans mee met Vader, Zoon en Geest…’ (bekijk een Nederlandse en een Engelse uitvoering). En lied 839 ‘Ik danste die morgen toen de schepping begon…’ (zie deze uitvoering).

Drie-eenheidszondag: maken we een rondedans in de kerk? David danste voor de ark uit, vertelt de Bijbel (2 Samuël 6:14). Overigens, niet alleen hij, maar het hele huis van Israël (vers 5). In de berijmde versies van de Psalmen wordt er wat afgedanst (87:4, 149:2). Drie-eenheidszondag is er een uitgelezen zondag voor.

Laat een bericht achter

*