KUNST IN DE KERK: PINKSTEREXPOSITIE 2018: DOE MEE!

Pinksterexpositie in de drie kerken van de Protestantse Gemeente Huizen
We gaan weer van start! Ook in 2018 wordt er een Pinksterexpositie georganiseerd in de drie
PKN-gemeenten in Huizen: de Oosterlichtkerk, de Goede Herderkerk en de Kruiskerk. Na de zeer positieve respons van vele gemeenteleden op de expositie van vorig jaar, zijn we ook dit jaar weer met enthousiasme aan de slag gegaan om een expositie te organiseren. En jij kunt meedoen: met alle beeldende vormen die er zijn, of met poëzie.We roepen alle professionele – en amateurkunstenaars van de 3 gemeenten op om mee te doen. Misschien heb je al eerder meegedaan, of misschien durf je het dit jaar voor het eerst aan. Hierbij van harte uitgenodigd! Lees onderstaande informatie heel goed door. Informatie over het expositiethema en over hoe en wanneer je je kunt aanmelden. We hopen opnieuw op een mooie uitstraling van onze kerken in de Huizer gemeenschap.

Expositiethema
Zoals elk jaar heeft de expositie ook nu een thema. Het thema van de Pinksterexpositie van 2018 is: “Geestdrift”. Lees onderstaande inleiding op dit thema, geschreven door Ds. Geertje de Vries, samen met Lida Koetsveld (GHK)

Het thema voor de expositie is GEESTDRIFT.
Dit woord doet denken aan enthousiasme, in beweging komen, dansen en plezier hebben in wat je doet.
Het thema is mede gekozen vanwege de Pinkstertijd. Het weekend dat de expositie opent is het Pinksterweekend, dan vieren we in de kerk het feest van de Geest, die mensen aandrijft en aanvuurt.

Gedreven worden door de Geest, letterlijk geestdriftig zijn, in de bijbel wordt op deze manier vaak gesproken over de profeten. De Geest van God vervult hen, zodat ze niet meer hun eigen woorden spreken, maar Gods woord. De Geest maakt ruimte in hen, in hun ziel en in hun lijf, zodat ze met huid en haar, ziel en zinnen een instrument van Gods liefde kunnen worden.

Dat profetische aspect van geestdrift heeft ook een (maatschappij-)kritische kant. De profeten doorzien vaak scherp de misstanden in de wereld en ook in het geestelijke leven. Ze zijn niet bang om daar in scherpe bewoordingen op te wijzen. Omdat het ze aan het hart gaat, omdat ze er niet van kunnen slapen, omdat ze er driftig van worden.

Wie geestdriftig wordt, komt uit haar of zijn comfortzone. Ook dat zie je af en toe in de bijbel, en zeker ook in het pinksterverhaal. De leerlingen worden extatisch, door wat de Geest doet. Ex-tase, dat betekent: buiten jezelf zijn, uit je vel barsten van hoop en verwachting, van blijdschap en gedrevenheid, maar ook van heilige woede of verontwaardiging.

Geestdrift heeft een aanstekelijke kant, het vlammetje van Pinksteren blijft niet op één plek. Als een lopend vuurtje gaat het door de wereld, en steeds meer mensen sluiten zich aan.

Het heeft ook een beangstigende kant. Wat er ontketend wordt, is niets minder dan een revolutionaire beweging. Alles moet en wordt anders, de mensen en de wereld zullen worden omgevormd en veranderd. Dat gaat ook gepaard met woede, met verlies en met pijn, zoals het baren van een kind niet zonder pijnlijke weeën kan.

Wie gedreven wordt door de Geest, komt soms op plekken die je zelf niet zou hebben gekozen. Plekken waar je misschien niet zou willen of durven zijn. Zo heeft geestdrift ook te maken met moed, met eerlijkheid en met ‘hier sta ik, ik kan niet anders’.

Tenslotte is geestdrift ook nog te verbinden met het woord ‘flow’. Dit heeft te maken met creativiteit, met ergens volledig door in beslag genomen worden en erin opgaan. Zo, dat je de tijd vergeet, je omgeving vergeet, en puur gericht bent op wat je moet of wilt doen.

Moge die geestdrift jullie als kunstenaars bezielen.

Praktische informatie om mee te doen en belangrijke data
Wie: professionele- en amateurkunstenaars van de Oosterlichtkerk, de Goede Herderkerk en de Kruiskerk. Van alle leeftijden. Dus ook werk van kinderen en jongeren is welkom.
Wat: beeldend werk in alle beeldende disciplines: schilderijen, fotografie, beeldhouwwerk, keramiek, installaties, video, quilts, tekeningen etc. In elk formaat. Mocht je twijfelen of het kan: neem even contact op. Of poëzie! Je doet mee met 1 werk per persoon (ook een 3-luik bijv telt als 1 werk), of een gedicht.

Hoe doe je mee: mail uiterlijk 19 april 2018 (mag ook eerder) een foto van je werk, voorzien van je naam, de titel van je werk, het formaat, het materiaal/discipline en een tekstje over de gedachte achter het werk (maximaal 100 woorden) naar de contactpersoon in jouw kerk. Of mail je gedicht. Ben je jonger dan 18 jaar, vermeld dan ook je leeftijd. Het is belangrijk dat je deze instructies precies volgt en wees op tijd!
Inleveren en ophalen werk: je levert je werk (voorzien van naam en ophangsysteem, poëzie ingelijst) bij je eigen kerk in, ook op maandag 19 april 2018, tussen 19.00 – 20.00 uur. Je haalt je werk na de expositie weer op, op maandag 11 juni tussen 19.00 – 20.00 uur.
Expositietijd: op zaterdag 19 mei is de opening van de Pinksterxpositie, nadere informatie hierover volgt later. De expositie loopt t/m zondag 10 juni.
Verzekerd: je werk is verzekerd vanaf het moment van inleveren tot het moment van ophalen.

Adressen om je aan te melden en voor info:
Oosterlichtkerk: Grady van den Bosch: gradyvandenbosch@kpnmail.nl
Goede Herderkerk: Geertje de Vries: dsgeertje@gmail.com
Kruiskerk: Elzemarie Molenaar: info@elzemarie.nl

We bidden voor en vertrouwen op een prachtig project waarbij de Geest je tot Geestdrift zal inspireren, om je als individue creatief en artistiek uit te drukken. Halleluja. We hebben er zin in!

De commissie Kunst in de Kerk “breed”.