Filosofiekring 1: Martha Nussbaum, 17 april 2019

Wanneer:
17 april 2019 @ 20:00 – 22:00
2019-04-17T20:00:00+02:00
2019-04-17T22:00:00+02:00
Waar:
Hoofdweg 97
1275 AB Huizen
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Team Ontmoeten & Inspireren
035-5268725

Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum (geboren mei 1947)

Een van de boeken waarmee Nussbaum bekend werd in Nederland is ‘Niet voor de winst’, (2011) met de ondertitel ‘Waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft’.

Zij spreekt daarin het onderwijs aan, maar geeft ook aan dat haar verhaal tot de samenleving als geheel gericht is. Onderwijs vindt immers niet alleen plaats in scholen.

Korte inhoud van het boek:
Een menselijke samenleving krijg je niet zomaar. Jonge mensen zouden het ‘Menselijke Ontwikkelingsmodel’ aangeboden moeten krijgen. Dit staat voor informeren, activeren en uitdagen, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen tot volwassenen die goed en kritisch kunnen nadenken over hun politieke omgeving. Ze leren onderzoeken, wegen, argumenteren en dialogiseren, verschillen onderkennen en zich in anderen verplaatsen. Nussbaum stelt dat dit het beste gerealiseerd wordt door een brede en gevarieerde training in de geesteswetenschappen, met hun aandacht voor taal, geschiedenis en filosofie.

De democratie is belangrijk voor haar: ze ziet het als de beste staatsvorm om mensen tot bloei en ontwikkeling te laten komen. Nussbaum hecht vooral veel waarde aan het de ‘narratieve verbeelding’, de mogelijkheid om je in het verhaal van de ander te verplaatsen en in te leven. Kunst en literatuur zijn daarvoor vaak geschikt, maar alleen als jongeren kritisch en onafhankelijk kunnen denken. De door haar genoemde vaardigheden ziet zij als van doorslaggevend belang bij het levend houden van democratieën.

Lang hebben we gedacht dat in ons onderwijs de leerlingen kritisch leerden denken en daardoor gevormd zouden worden tot ontwikkelde en begripvolle burgers. Maar sinds we economische groei boven alles plaatsen, is ook het onderwijs erop gericht economisch bruikbare en productieve leerlingen af te leveren.

Maandag 24 april gaan we verder, onder leiding van Coby Wouda-Speelman, met het werk van Martha Nussbaum op het programma.

We komen om 20.00 uur weer bij elkaar op Blei 12.

Meer informatie overige activiteiten van Spirit in the Village