Lezing: Relieken

Wanneer:
15 januari 2019 @ 20:00 – 22:00
2019-01-15T20:00:00+01:00
2019-01-15T22:00:00+01:00
Waar:
Goede herderkerk
Piersonlaan 2
1272 JR Huizen
Nederland
Contact:
Team Ontmoeten & Inspireren
035-5268725

Lezing: Relieken

Stoffelijke resten van heiligen zijn eeuwenlang vereerd als voorwerpen van onschatbare waarde. Deze heilige resten bezitten geestkracht, geven genezing en bescherming, en ze brengen God het meest nabij. Dat was belangrijk, want in de duistere Middeleeuwen kon je God maar beter in de buurt hebben.

Relieken zijn voorwerpen die verwant zijn aan een specifieke persoon, onderdeel van deze persoon uitmaakten of met diegene in contact zijn geweest. De persoon aan wie het object verwant is, heeft betekenis voor een grote groep mensen die er een bijzondere kracht of werking aan ontleent en er moeite voor wil doen of (veel) geld voor overheeft om het in bezit te krijgen of erbij in de buurt te komen.

Het woord reliek komt van relinquere, wat ‘overblijven’ betekent. Binnen het christendom, het boeddhisme en de islam kunnen relieken restanten zijn van een persoon die een voorbeeldstellend leven leidde. Maar ook voorwerpen die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden, idolen en andere rolmodellen brengen, zijn al eeuwenlang populair.

Het Catharijneconvent brengt al deze aspecten samen in een unieke tentoonstelling. Ds. Geertje de Vries heeft hier heel wat over te vertellen in woord en beeld. Heeft u zelf ook voorwerpen, die eenzelfde betekenis voor ons hebben als relieken, in huis? Als u wilt mag u ze deze avond meebrengen.

Dinsdag 22 januari gaan we o.l.v. ds. Geertje de Vries naar het Catharijneconvent om het allemaal met eigen ogen te zien. Deze lezing is een goede voorbereiding voor wie de expositie wil gaan bezoeken.

datum : dinsdag 15 januari
tijd : 20.00 uur
locatie : Goede Herderkerk, Piersonlaan 2, Huizen
spreker : ds. Geertje de Vries
kosten : geen
aanmelden : via ontmoeten.inspireren@protestantshuizen.nl
: 035-5268725

In verband met het inrichten van de zaal wordt aanmelding vooraf op prijs gesteld.

Link naar overige activiteiten van Spirit in the Village