Onze predikanten

Aan de Oosterlichtgemeente zijn twee predikanten verbonden. Zij stellen zich graag aan u voor:

Foto RichtsjeMijn naam is Richtsje Abma. Ik ben van Friese afkomst en mensen denken soms dat ik daarom goed kan zeilen (nee), schaatsen (redelijk) en fierljeppen (echt niet). Sinds 2000 ben ik werkzaam als predikant. Ik hou van taal, van het optrekken met mensen en van de veelzijdigheid van het werk als gemeentepredikant.

Pastoraat is denk ik mijn sterke kant. Ik vind het leuk om naar mensen te luisteren, bij vreugde en verdriet. Ik probeer dan te kijken wat drijfveren zijn, waar mensen uit kracht halen, en hoe in het gewone het bijzondere doorklinkt. De grond waarop je staat klinkt door in wat je van het leven hoopt en wat je ervan probeert te maken. Trouw, moed, geloof, omgaan met verdriet, een plek geven aan licht en schaduw en zo je leven laten belichten door Gods licht. Daar gaat het om in die gesprekken. Vanuit deze belangstelling volgde ik ondermeer een training in het begeleiden van rouwgroepen.

Ik hou ook van samen nadenken over wat je gelooft. Iedere levensfase, iedere generatie vraagt om nieuwe keuzes: waar sta ik, hoe ga ik op dit moment mijn leven met God? Hoe versta ik de inspiratie van bijbel en traditie, welke vorm en welke taal ligt mij als het gaat om het ervaren van God, hoe vind ik nieuwe levenslust? Het is mijn passie dat mensen deze vragen met elkaar delen en uitwisselen. Het begeleiden van kringen is daarom altijd boeiend.
De kerkdienst zie ik als een time-out van alle eisen van de wereld en het putten uit de bron van Gods liefde. Verder hebben ervaringen in de wereldkerk mij gevormd. Ik heb een jaar in de VS gestudeeerd en ben enkele malen naar Taizé gereisd. Ervaringen met uitwisselingen en projecten buiten onze landsgrenzen zijn voor mij heel verfrissend.

Naast mijn werk heb ik een leven buiten de kerk: ik ben moeder, echtgenote, dochter. In mijn vrije tijd doe ik graag iets sportiefs of cultureels. Graag maak ik nader kennis met u. Een gesprek is altijd mogelijk!

ds. Richtjse Abma

stuur een email
Overige contactgegevens >

 

Jan GlazemaMijn naam is Jan Glazema. Ik ben 39 jaar oud. Mijn schooljaren heb ik doorgebracht in Deventer. Ik heb de studie theologie gedaan in Kampen.

Ik ben sinds mei 2011 predikant in de Oosterlichtkerk. Hiervoor was ik vijf jaar lang predikant op het eiland Texel, in Den Burg. Op Texel heb ik ook Ulrike leren kennen. We zijn sinds 2008 samen en hebben twee kinderen, Stine (5) en Kjell (3). Ook ligt er in ons huis nog een hond, een dalmatiër die Vigo heet.

Ik houd van zeilen, zeilboten, buiten zijn en van muziek. Ik speel zelf gitaar en schrijf wel eens een liedje. Het zeilen staat op dit moment op een laag pitje, maar ik weet zeker dat het er weer van komt als ik de tijd (weer) heb.

Ja, ik ben een “drukke” dertiger: mijn gezin, mijn werk en wat ik verder nog doen wil strijden voortdurend om voorrang. Ik heb in de afgelopen jaren kennis gemaakt met vele gestalten die liefde kan aannemen: van intense verbondenheid met mijn gezin tot (onvervuld) verlangen naar wat (even) buiten bereik ligt. Ik kom er meer en meer achter dat de bron van al die vormen van liefde mijn geloof is. In mijn geloof kom ik telkens weer terug bij de ene bron van waaruit ik leef: de ondeelbare liefde van God die ook mijn leven bij elkaar houdt.

Ik ben predikant geworden omdat ik geloof het evangelie van Gods Koninkrijk voor mensen van deze tijd bestemd is. Ik wil er in mijn predikantschap alles aan doen om te proeven van dat Koninkrijk en om mensen daar ook van te laten meeproeven. Daarvoor doe ik telkens weer mijn best om de bijbel zo onbevangen mogelijk te lezen, alsof het nieuw is wat ik lees (al weet ik dat de teksten al door generaties gelezen zijn)  – de preken die ik houd zijn het resultaat van hoe ik lees.

Als ik met mensen in gesprek ga probeer ik ook om samen tot een beter begrip te komen van wat dat Koninkrijk van God betekent – hier en nu (in deze huiskamer).

Als ik met doopouders de doopdienst voorbereid, dan wil ik graag weten wat dit kind ons kan vertellen over Gods koninkrijk. Als ik een uitvaartdienst leidt, dan zoek ik naar met moment waarop het leven dat herdacht wordt heeft geraakt aan het leven zoals God dat bedoeld heeft. Ik zoek in elke mogelijkheid die zich in mijn werk voordoet naar een getuigenis van Gods koninkrijk.

Maar ook als ik muziek maak, samen met mensen al tastend zoek naar wat het betekent om kerk te zijn, is dat Koninkrijk van God nooit ver weg.
Misschien is het overbodig om te vermelden, maar u kunt mij bellen, of mailen als u dat wilt: Ik ben als predikant beroepen om voor alle mensen die op mijn pad komen een luisterend oor te zijn. Dan ga ik samen met u, met jou, op zoek naar sporen van Gods Koninkrijk.

ds. Jan Glazema

stuur een email
Overige contactgegevens >