Lichtkruis

Sinds 1 juli hangt in de Stilteruimte van onze kerk een Lichtkruis. Hierboven kunt u zien, dat de kleur afhankelijk is van de omgevingskleuren en hoe het licht erop valt. Het verandert van kleur zodra er beweging is.
Heeft u het kruis al in het echt zien hangen? Wat vond u ervan? Nodigde het uit tot overdenking? Verwondering? Bracht het u plezier? Of dacht u: hoezo dit kruis?
De kunstenaar die dit Lichtkruis ontworpen heeft is Ludger Hinze uit Recklinghausen – Duitsland. Hij heeft voor diverse kerken en gebouwen in Duitsland soortgelijke Lichtkruizen gemaakt. Dit is het eerste kruis dat in Nederland wordt getoond.

Het eerste wat opvalt is dat het geen traditioneel kruis is. Het kruis heeft vier gelijke benen daarmee wordt het accent gelegd op de opstanding. Het betreft dus een Opstandingskruis.
Het kruis als een zegen-teken. De zegen die God ons schenkt door het verlossend werk van Jezus Christus. Je herkent het zegen-teken er in zoals we dat kennen vanuit de Rooms-katholieke en Orthodoxe kerk: het bekende ‘kruisje slaan’.
De kunstenaar heeft er een dimensie aan toegevoegd namelijk de reflectie van het licht in het kruis, vandaar de naam Lichtkruis. Dit kruis straalt in de meest letterlijke zin het licht van de opstanding uit. Hoe mooi past dit bij de naam van onze kerk: Oosterlichtkerk!
Het verbeeldt hiermee dat ons geloof een geloof van het Licht is. Met de geboorte van Jezus is het Licht in de wereld gekomen en het is met Pasen het Licht van de opstanding geworden. De boodschap van het evangelie is een boodschap van het Licht.
Een kruis in de vorm van een ‘plus-teken’. Wat brengt dit kruis ons meer?
Het Lichtkruis kan een bron van inspiratie en meditatie zijn, een teken van de liefde van Jezus.

Het Lichtkruis als verlichting voor de donkere momenten in het leven.
Kijk naar de speciale uitzending over het Lichtkruis.