Kerkproeverij

Proef de kerk opnieuw
Op zondag 16 september start in de meeste kerken het nieuwe kerkelijk seizoen 2018-2019, zo ook in de Oosterlichtkerk. Het thema voor deze dag sluit aan bij de landelijke campagne van de Raad van Kerken i.s.m. de christelijke omroepen ‘Kerkproeverij, een goed gesprek’. Het doel is om iemand uit onze omgeving persoonlijk mee te vragen naar de kerkdienst van zondag 16 september. Dat klinkt eenvoudig, maar is voor velen van ons best een drempel. We omringen ons het liefst met mensen die hetzelfde zijn als wij, maar hoe bereiken we dan die ander? We worden deze zondag uitgedaagd om uit onze eigen ‘bubbel’ te stappen door een ander uit te nodigen, omdat je vindt dat die ander ertoe doet en je met hem of haar wilt delen wat belangrijk voor je is. Het is te vergelijken met het uitnodigen van je buren en/of bekenden om mee te gaan naar een open dag op je werk.

Maar iedereen is toch elke zondag welkom? Dat klopt, maar een ‘vrijblijvend-uitnodigende’ kerk is meer. Het betekent dat we mensen uit onze omgeving die misschien al jaren niet, of zelfs nooit in de kerk zijn geweest, uitnodigen om een keer mee te gaan naar een toegankelijke kerkdienst, speciaal voor hen georganiseerd. De gasten doen de ervaring op van een eigentijdse eredienst en trouwe gemeenteleden raken vertrouwd met het idee dat we een uitnodigende kerk mogen zijn. Natuurlijk zijn er ook redenen te bedenken om het niet te doen:

– ‘Ik zie er de noodzaak niet van in’

– ‘Daar val ik anderen liever niet mee lastig’’

– ‘Wie ben ik om….geloof is toch privé’

Op die manier zorgt schaamte ervoor dat we ons van anderen af bewegen, terwijl veel mensen om ons heen (on)bewust verlangen naar verbinding. Laten we daar als kerk en individu mee beginnen: kennen en gekend worden, dan volgt die onweerstaanbare uitnodiging vanzelf. Het is best spannend om iemand uit te nodigen. Op de zondagen 2 en 9 september worden na de dienst originele uitnodigingen uitgedeeld die u persoonlijk aan iemand kunt overhandigen.

Een paar tips:

  • Het gaat om buren, kennissen of vrienden die niet (meer) naar de kerk gaan, maar met wie jij een relatie hebt, die jou vertrouwen. Mensen uitnodigen met wie je weinig relatie hebt werkt meestal niet.
  • Houd de uitnodiging luchtig en vrijblijvend: ‘Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik wil laten zien wat er nu in deze tijd in onze kerk zoal gebeurt. Ik zou het in ieder geval leuk vinden.’ Vertel erbij dat er niets van hen verwacht wordt en dat ze kunnen gaan ‘zoals ze zijn’.
  • Nodig mensen persoonlijk uit. Je kunt verwijzen naar de landelijke campagne. ‘Je hebt misschien gehoord van de Kerkproeverij? Mijn kerk doet er ook aan mee. Ik zou het leuk vinden als je met me mee zou gaan…’
  • Het gaat om trouw, niet om succes. Het is ook oké wanneer een uitnodiging wordt afgeslagen met een nee.

De kerkproeverij-zondag heeft natuurlijk een bijzonder karakter. Laten we alert zijn op onze gasten en ons allemaal uitgenodigd voelen in een ‘verwelkomende’ Oosterlichtkerk.

Na de dienst is er ruimte voor ontmoeting en sluiten we verrassend af met een high-tea-proeverij! Er zullen hartige en zoete gerechtjes zijn, er is fruit en voor de kinderen zijn er speciale lekkernijen.
Je kunt altijd blijven mee-eten en meegenieten van de high tea, er is genoeg, met liefde gemaakt en ook : met liefde en gastvrijheid aangeboden.

Namens de voorbereidingsgroep, Roelie Loois (groepspastoraat) en Fijda vd Pluym (werkgroep Eredienst)